Dry needling door Fysiotherapiepraktijk Hofspoor in de omgeving van Houten

Dry Needling is een westerse behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden die in triggerpoints (spierverhardingen) in de spier worden geplaatst met als doel de pijnlijke spier te ontspannen en zo snel en effectief mogelijk pijndemping te krijgen. Dry Needling is gebaseerd op kennis van de anatomie, neurofysiologie en pijnsystemen en onderscheidt zich daarmee van acupunctuur. Sinds 2007 is Dry Needling in Nederland een specialisatie binnen de fysiotherapie en opgenomen in het beroepsprofiel van het KNGF.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Voor wie is dry needling?

Dry Needling kan in veel gevallen worden toegepast, zoals bij alle klachten aan de spieren, maar ook bij een hernia, hoofdpijn en migraine klachten. 

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de triggerpoint wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een dof soort kramp en dit kan ook op afstand gevoeld worden in been, arm of hoofd. Daarna ontspant de spier zich direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u u even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Is dry needling gevaarlijk?

Nee, Dry Needling is niet gevaarlijk, mits het goed wordt toegepast. De fysiotherapeut die deze behandeling toepast, heeft hierin examen gedaan en is dus bevoegd om deze therapie te gebruiken. Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan maar deze zijn onschuldig.

Mag iedereen dry needling ondergaan?

Nee, zwangere vrouwen, mensen met pacemakers, fibromyalgie patiënten en mensen die bloedverdunners gebruiken, worden afgeraden zich met dry needling te laten behandelen.

Wordt dry needling vergoed door de zorgverzekeraar?

Ja, deze therapie valt onder het domein van de fysiotherapie en wordt, mits u een aanvullende verzekering hebt voor fysiotherapie, volledig vergoed.

Achillespeesklachten behandelen met dry needling

Achillespeesklachten treden voornamelijk op bij het lopen. Het gevoel is een stijve en pijnlijke achillespees. De symptomen treden vrijwel nooit plotseling op, maar worden geleidelijk aan erger. Het is dan ook een typisch voorbeeld van een onstekeing door een overbelastingsblessure, waarbij de pijn meestal gevoeld wordt in een gebied op zo’n 5 tot 7 cm boven het hielbeen.

Als na verloop van tijd de ontsteking niet verdwijnt spreekt men van een chronische ontsteking.

Bij chronische ontstekingen ontstaan er verklevingen. In de pees voelt men verdikkingen en deze doen pijn bij aanraking.

Factoren die een rol kunnen spelen:

  • Afnemende doorbloeding van de pees bij het ouder worden. (de meeste klachten komen voor in de leeftijd tussen de 35 en 45 jaar, meer bij mannen dan bij vrouwen).
  • Verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren, te stijve kuitspier
  • Overgewicht
  • Voet- en standsafwijkingen, een hol- of knikvoet
  • Verandering van trainingsintensiteit (te zwaar trainen)
  • Slechte looptechniek
  • Wisselen van ondergrond (droog, hard, nat, glibberig)
  • Slecht schoeisel  
  • Mate van belasting, te veel sprongtechnieken
  • Rugklachten.

Nu zijn er vele mogelijkheden de chronische en acute achillespees te behandelen, zoals rektechnieken, ultra-geluid en massage. Vaak duurt het lang voordat er effect wordt bereikt.

In onze praktijk passen Eline Trouborst, Sandra Visser en Annet Huizinga een behandelmethode toe waarbij de achillespees met dry needling wordt behandeld.  Dit is geen gewone dry needling methode. Deze methode komt uit Taiwan. De behandeling is gericht op het oprekken van de bindweefselplaat van de achillespees door middel van naaldjes.

De resultaten zijn bijzonder te noemen. De behandeling is niet geheel pijnloos, vooral de eerste behandelingen zijn pijnlijk. Deze pijn is gelukkig van korte duur en verdwijnt meteen na de behandeling. Vaak voel je direct na de behandeling verlichting van de pijnklachten rond de achillespees.

Mocht u meer willen weten, kunt u contact opnemen met een van bovengenoemde therapeuten..

Neem contact op meer informatie over dry needling via 030-6342807 

Neem contact met ons op