Oedeemtherapie door Fysiotherapiepraktijk Hofspoor in de regio Houten

Een goede waterhuishouding in het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam in goede conditie blijft. De waterhuishouding wordt geregeld door het lymfestelsel (lymfebanen en - knopen) dat voedt, zuivert en draineert. Soms wordt lymfedrainage echter verstoord door een ongeval, een ziekte, een operatie of door stress. Lymfedrainage door een fysiotherapeut kan dit verhelpen.

Contact opnemen voor meer informatie

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een hele lichte vorm van massage die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Met behulp van massage wordt een teveel aan vocht via de lymfebanen afgevoerd. Vaak wordt manuele lymfedrainage gecombineerd met andere technieken gericht op het bindweefsel en de fascia (een bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit en het lichaam een samenhangend, functionerend geheel maakt). 

Onderzoek

De oedeemtherapeut kijkt eerst naar uw houding en naar de beweeglijkheid van omliggende spieren en gewrichten. Daarna wordt het lymfoedeem bekeken en  het eventuele operatiegebied en littekens beoordeeld. Na dit onderzoek wordt een behandelplan voorgesteld.

Behandeling

Met oedeemtherapie stimuleert de oedeemtherapeut het lymfestelsel middels lymfedraingage. Daarnaast kunnen ook fascietechnieken, lymfetaping, en /of zwachtelen worden toegepast, om de lymfestroom te stimuleren of te ondersteunen. Soms is het nodig een therapeutisch elastische kous aan te meten. Daarnaast worden adviezen en leefregels besproken om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met oedeemklachten. 

 

Bij Fysiotherapiepraktijk Hofspoor is Jenny van Binsbergen werkzaam als oedeemtherapeut.

Wilt u meer weten over oedeemtherapie? Bel Fysiotherapiepraktijk Hofspoor dan op via 030-6342807 

Neem contact met ons op