Longfysiotherapie in de omgeving van Houten bij Fysiotherapiepraktijk Hofspoor

Met behulp van longfysiotherapie leert een patiënt met longklachten, zoals COPD, slijm beter ophoesten en conditie en kracht te verbeteren of op peil te houden.

Meer weten? Bel ons direct!

COPD

COPD is een longziekte, die (meestal) wordt veroorzaakt door roken. Het is een verzamelnaam voor obstructieve longziekten, waaronder longemfyseem en chronische bronchitis. Door het roken kunnen longblaasjes heftig ontsteken (bronchitis) en stukgaan (longemfyseem). Hierdoor kunnen de longen minder zuurstof aan het bloed doorgeven. Dit proces kan al jaren bezig zijn voordat de eerste klachten opgemerkt worden.

Klachten bestaan uit kortademigheid, hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en uit snel vermoeid raken. Veel mensen weten niet dat ze COPD hebben, maar worden er eigenlijk toch al flink door beperkt. Ze kunnen leeftijdsgenoten met lopen minder goed bijhouden en kunnen moeite hebben met traplopen en andere zware inspanningen. Hierdoor gaat de conditie nog verder achteruit en wordt er ook aan spierkracht ingeleverd. Ook kan het zijn dat er veel gewichtsverlies is.

De rol van de longfysiotherapeut

De longfysiotherapeut kan op verschillende manieren helpen. Ten eerste kan de longfysiotherapeut technieken aanleren om slijm beter op te hoesten. Door bepaalde ademhalingstechnieken te gebruiken, wordt het slijm beter getransporteerd en kan het makkelijker worden opgehoest. Hiernaast kan het nuttig zijn te werken aan de conditie en de spierkracht. Door op een slimme manier te trainen kunnen de conditie en kracht verbeteren of op peil gehouden worden. Door de grote spieren in het lichaam te trainen, kan ook het lichaamsgewicht weer toenemen.

Annet Huizinga is onze longfysiotherapeut. In dit kader bezoekt ze COPD patiënten aan huis en traint ze, soms in groepsvorm, met longpatiënten op de praktijk.

Samenwerking en scholing

Door de verbinding aan het COPD Netwerk Utrecht, blijft de kwaliteit van de longfysiotherapie hoog. Het netwerk zorgt voor samenwerking met longfysiotherapeuten en longartsen en bovendien blijft de longfysiotherapeut op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door de bijscholing verzorgd door het netwerk. 

COPD? Laat u begeleiden door een longfysiotherapeut via 030-6342807 

Neem contact met ons op